Tez kaynakçada APA formatına ve üniversitenin tez yazma kılavuzuna göre gösterilir. Tezi kaynakçada gösterirken, mutlaka yazar ve eser künyesine yer verilmelidir. Her üniversitenin tez yazım kılavuzu farklı olduğu için tez kaynakçada gösterme üniversitelere göre değişebilir.
Kaynakçada tez göstermek, eseri hazırlayan kişinin soy adı ve adı, yayım yılı, eserin adı, yüksek lisans/doktora tezi ibaresi, üniversite adı ve enstitü adına yer verilmesidir. Eserinizin kaynakçasına tez eklemek istiyorsanız, mutlaka APA formatına hâkim olmalısınız.
- Adım 1: İlk olarak M. Word’e girin.
- Adım 2: Yukarı menüden ‘’Başvurular’’ seçeneğine basın.
- Adım 3: Burada ‘’Kaynakları yönet’’ alanına girin.
- Adım 4: Bu panelden ‘’Yeni’’ seçeneğine tıklayın ve kaynağı ekleyin. Örnek gösterimler, aşağıdaki gibidir. Bu yöntemi kullanmadan da ödev gibi çalışmalar için yazı sonunda gösterebilirsiniz.
Tezi Kaynakçada Gösterme Örnekleri
Tezi kaynakçada gösterme örnekleri, APA formatına göre hazırlanan tezin kaynakçada yine APA formatına göre gösterilmesidir. Tezi kaynak gösterme örnekleri:
Yüksek Lisans Tezi Kaynakçada Nasıl Gösterilir APA
Yüksek lisans tezi, yazarın ve eserin künyesinin APA kurallarına göre kaynakçaya yazılmasıyla gösterilir. Yüksek lisans tezini kaynakçada göstermek için şu adımları takip etmelisiniz;
- Yazarın soy adı virgül adı yazılmalıdır. Sonrasında eser hangi yıl yayımlandıysa o tarih belirtilmelidir.
- Tezin tam adı yazılmalıdır. Tezin tam adı yazılırken ilk harf büyük başlar, metnin geri kalanı küçük harfle devam eder.
- Tezin yüksek lisans tezi olduğunun anlaşılması için yüksek lisans tezi ibaresi eklenir.
- Tezin yazıldığı üniversitenin bağlı bulunduğu ilin adı yazılır. Bu işlemden sonra iki nokta konur ve üniversitenin adı yazılır.
- Son olarak hangi enstitüye bağlıysanız onun adı eklenir ve nokta konur.
Doktora Tezi Kaynakçada Nasıl Gösterilir APA
Doktora tezi kaynakçada gösterilirken, APA kurallarına ve üniversitenin tez yazım kılavuzuna dikkat edilir. Doktora tezi APA’ya göre şu şekilde kaynakçada gösterilir;
- Yazarın künye bilgisi verilir. Tezin yayım yılı kaynakçaya eklenir. Doktora tezinin tam adı yazılır. Tezin tam adı yazılırken ilk harf büyük olacak şekilde yazılmalıdır.
- Bazı üniversiteler tez yazım kılavuzunda tezin başlığının tüm harflerinin büyük harfle başlamasını isteyebilir.
- Doktora tezi olduğunu belirtmek için doktora tezi ibaresi metne eklenir.
- Öğrencisi olunan üniversitenin bulunduğu şehir ve üniversitenin tam adı yazılır.
- Enstitü adı yazılır ve kaynakçaya eklenir.
Tez Kaynak Olarak Gösterilir Mi?
Tez, akademik bir çalışma olduğu için kaynak olarak gösterilir. Basılı olan veya olmayan ve elektronik ortamda yayımlanan tüm eserler kaynak olarak verilir. Bu eserlerin akademik metinler olması gerekmektedir. Bilimsel metinlerin kaynakçalarında, daha önce yapılmış ve bilimsel geçerliliği olan çalışmalar gösterilmektedir.
Tezde Kaynak Kaç Tane Olmalı?
Tezde kaynak, tezin bilimsel ve dolu bir akademik metin olduğunun anlaşılması için en az 15-20 adet olmalıdır. Tezinize kaynak eklerken 5 adet kaynak ekleyip geçmemeniz gerekir. Tezinizi değerlendiren jüriler, yaptığınız çalışmanın kapsamlı olduğunu kaynakçanızdaki kaynak sayısına bakarak anlayacaktır. Çalışmanızı yaparken yeterli okuma ve araştırma yapıp yapmadığınız, kaynakçanızdaki eser sayısına göre ölçülür. Tezinin kaynakçasında 50-100 kaynak arasında kaynak gösteren kişiler, jürilerin kanaatlerini olumlu yönde etkiler.