top of page
Ara

Turnitin Raporu Nasıl Görünür, Üzerindeki Renkler ve numaralar ne anlama gelmektedir?

Aldığınız turnitin intihal raporunun ne anlama geldiğini doğru olarak okuyabilmek için bazı bilgilere sahip olmak gerekmektedir. Bu amaçla Ekte yer alan PDF Dosyasında örnek bir metnin Turnitin intihal raporu paylaşılmıştır.

Yaklaşık 6-7 sayfalık bu metnin Turnitin raporunda görüldüğü gibi bazı cümleler renkli olarak işaretlenmiştir. Aşağıda bazı sayfaların ekran görüntüsü örnek olarak konulmuştur. Cümlelerin kelimelerin renkli olarak işaretlenmesi demek o kısımların program tarafından kopyala-yapıştır olarak tespit edildiği anlamına gelmektedir.

Başka bir deyişle Turnitin raporunuzda renkli olarak işaretlenmiş yer sayısı ne kadar azsa metniniziz o kadar orijinal ve özgün olduğu anlamına gelmektedir.




Raporu son sayfalarına gelindiğinde ise aşağıda yer aldığı gibi bir sayfa karşınıza çıkmaktadır. Bu sayfa tüm metnin Turnitin Raporunun bir özetidir. Aşağıdaki rapora bakıldığında, ilgili metnin intihal oranının %24 olduğunu görüyoruz. Ayrıca metin içinde kırmızı, mor, pembe, mavi, sarı gibi her birisi ayrı renklerle işaretlenmiş olan cümlelerin hangi kaynaklardan alındığını da buradan öğrenebiliyoruz.



Örneğin bu çalışmada kırmızı ile işaretli yerler %10 oranınında intihal oluşturmuş olup, alındığı site ise iibfdergi.cumhuriyet.edu.tr olarak tespit edilmiştir. Diğer renkler ve siteler için de aynı durum söz konusudur.

Peki bu örnekte olduğu gibi Turnitin intihal raporumuzu aldık diyelim. Ve bu intihal oranını düşürmek istiyoruz. Bunu nasıl yapacağız.

Metinde renkli olarak işaretlenmiş olan yerleri kendi özgün cümlelerinizle değiştirmeniz gerekmektedir. Bunun için birkaç kelimenin değiştirilmesi kesinlikle yeterli olmamaktadır. Cümleyi en baştan tamamen kendiniz ifade etmeniz gerekmektedir.

Tüm öğrenci ve akademisyenlerimize akademik çalışmalarında başarılar dileriz.

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör

Türk hükümeti, öğrencilerin ve öğretmenlerin akademik makalelerinde intihal tespit etmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış bir intihal programı başlattı. Bu, Türkiye'de kopya çekmeyi azaltmak ve ak

Tez intihal programları, bir tezdeki intihal tespit eden yazılımlardır. Tez intihal programlarının birçok türü vardır. En temel olanlar, iki farklı metinde kullanılan aynı kelimeleri veya cümleleri k

Benzerlik oranı, iki metnin ortak bir kelime dağarcığını paylaşma derecesinin bir ölçüsüdür. Benzerlik oranı, bir makalenin kalitesini ve aynı konudaki diğer makalelerle nasıl karşılaştırıldığını değe

bottom of page