İntihal konusunda en fazla merak edilen konulardan biri, Turnitin intihal raporu alınma işlemidir. Tez çalışmasının enstitüye tesliminden hemen önce alınması zorunlu olan intihal raporu, tezin benzerlik oranının yasal sınırlar içinde olup olmadığının öğrenilmesi açısından oldukça önemlidir.
Turnitin, intihal raporları arasında en iyi sonucu veren programlardan biridir, kullanımının rahat olması ve geniş ölçüde tarama kapasitesi ile benzer cümlelere kadar tespit sağlayabilmektedir. Program dâhilinde yalnızca tez çalışmaları değil bilimsel makale, kitap, dergi yazısı gibi metinler de taranabilmektedir.
- Turnitin raporu nasıl alınır?
Turnitin intihal raporu almak için tez çalışması sahibi, danışman hoca ile irtibat kurarak kullanıcı adı/şifre kullanarak kendi raporunu alabilmektedir. Giriş sonrasında tez dosyası gerekli adımlar takip edilerek sisteme yüklenmekte ve 10-20 dakika içinde sonuç alınabilmektedir. İntihal tespit raporu pdf formatında kullanıcının bilgisayarına da indirilip kaydedilebilmektedir. Bireysel olarak almanın mümkün olmadığı durumlarda ise tez danışmanlık siteleri ile irtibata geçilerek rapor alma süreci başlatılabilir. Ancak bu aşamada güvenilirlik çok önemlidir.
- Benzerlik oranı % kaç olmalıdır?
Genel olarak ülkemizde benzerlik oranı % 20 olarak belirlenmiştir. Bu oran bazı üniversitelerde % 10 ya da % 30 civarında da olabilmektedir. Bu değişiklik tamamen kurum ve enstitü kararları çerçevesinde değişiklik göstermektedir.