İntihal raporu nedir? nasıl alınır?
İntihal raporu ücretsiz nasıl alınır, bu rapor ne işe yarar, yüksek çıkan oran nasıl aşağı çekilir, Turnitin oranı yüzde kaç olmalıdır? Bu gibi sorular, lisans, yüksek lisans veya doktora tez yazım aşamalarında öğrenciler tarafından dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alır.
Hangi aşamada olursa olsun öğrencilerin tezlerini teslim ettikleri aşamada, tez savunması öncesinde benzerlik oranı tespit edilmesi için intihal raporu talep edilir. İntihal sitemiz www.intihaltespitmerkezi.com bu konuda gerekli bilgileri alabileceğiniz, donanımlı ve deneyimli bir sitedir.
İntihal Nedir
İntihal ya da benzerlik, “aşırma, çalma” olarak ifade edilmektedir. Emek harcanmadan bir başkası tarafından emek verilen bir çalışmanın bir kısmının veya bir bölümünün aşırılmasını içeren intihal, akademik bir suç kapsamındadır. Daha önce yazılmış bir çalışmadan kesip kopyalanarak mevcut çalışmaya alıntı veya sahibinin adı eklenmeksizin kullanılmasıdır.
İntihal raporu nedir
Bilimsel ve akademik içeriklerde kullanılan, makale, proje veya tez çalışmalarında kaçınılmaz olarak talep edilen akademik yayınlarda mevcut benzerlik oranının tespit edilmesini sağlayan farklı özelliklere sahip programlardır. Turnitin yazılımı, akademik alanda en fazla kullanılan rapor alma programlarından biridir.
İntihal nasıl olur
İntihal durumu genel olarak tez ya da bilimsel bir içerik yazarken kes-kopyala-yapıştır aşamalarının kullanımıyla yapılmaktadır. Bir başka intihal biçimi ise alıntı yapılmış olan kaynağın bilimsel çalışmada atıf olarak verilmemesi, kaynakçada belirtilmemesidir. Literatür taraması yapılırken alıntılar çalışmaya özgün bir biçimde eklenmeli ve mutlaka yazara atıfta bulunulmalıdır. Bu sayede intihal oranı son derece düşük çıkacaktır.
İntihal tespit için kullanılan programlar
İntihal tespit için hangi programlar kullanıldığı sıklıkla merak edilen bir konudur. Genel olarak Turnitin, Ithenticate ve Urkund türü yazılımlar benzerlik oranının geniş çaplı bir tarama sonucunda elde edilmesi için kullanılmaktadır. bu yazılımlar ücretli olup belli tez danışmanlık merkezlerinde ya da üniversiteler bünyesinde hocalar tarafından kullanılabilmektedir. İntihal tespiti için Turnitin kullanılan sitemi de bu alanda hizmet vermektedir.
Ne zaman alınmalı
Tezin jüriye sunulmasından önce intihal raporunun alınması gerekmektedir. Bir sunum zorunluluğu bulunmayan önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ise tezin teslimi öncesinde bu raporu edinmek durumundadır.
İntihal raporu zorunlu mu
Özellikle son yıllarda yazılan tezlerde benzerlik oranları oldukça yüksek çıkmaktadır. Bu yüzden de Yüksek Öğretim Kurumu tarafından rapor alınması zorunlu hale getirilmiştir. Bu çerçevede hangi aşamada olursa olsun öğrencilerin tezin enstitüye teslimi öncesinde rapor alması gerekir. Oran belirlenenden yüksekse çalışma anstitü tarafından kabul edilmez.
Rapor nasıl alınır
Benzerlik ya da intihal raporu tez merkezlerinden ya da bağlı bulunulan üniversitenin enstitüsünden alınmaktadır. Enstitüden danışman aracılığıyla alınabilen detaylı Turnitin raporu, tez son aşamada iken verilmektedir. Bu nedenle kontrol amaçlı rapor alımı için tez danışmanlık web siteleri veya doğrudan intihal üzerine çalışan internet siteleridir.
Üniversitelerde görevli olan akademik personelin rapor alımı için öğretmen hesabı bulunmaktadır. Öğrenci rapor almak istediğinde tez çalışmasını ya da yazmış olduğu bilimsel çalışmayı danışmanına gönderir.
Turnitin üyeliği bulunan kişiler danışmanından ya da bir öğretim görevlisinden alacağı bilgilerle raporu temin edebilir. Ancak danışman raporu genel itibarıyla kendisi almayı ve öğrenciye iletmeyi tercih etmektedir.
Not: danışmanın benzerlik raporunu alırken belgeyi kaydetmemesi son derece önemlidir. Veritabanına kaydedilen tezler daha sonraki rapor alımında yüksek intihal oranı vermektedir.
Güvenilir ücretsiz intihal programı bulmak oldukça zordur. Her ne kadar internet üzerinde farklı birçok yazılım bulunmakta ise de, bunlara güvenmek oldukça zordur. Ücretsiz bir yazılımda çalışmanın kaydedilme olasılığı oldukça yüksektir.
Benzerlik oranı yüksek
İntihal veya benzerlik oranının yüksek çıkması, çalışmanın değerinden bir şey kaybettirmez. Bu, yalnızca alıntı yapılan kısımların fazla olduğunu gösterir. İntihal düşürme işlemi ile uygun benzerlik oranı elde edilebilmektedir.
İntihal oranı düşürme nasıl
İntihal oranı yüksek çıkan bir çalışmanın yasal intihal oranına düşürülmesi için öncelikle yüksek oranı yüzdesini gösteren raporun elde bulunması gerekir. Bu raporlar oldukça detaylı olduğu için işlem yapmak kolaydır. Alıntı olan kısımlar ya da kopyalanan bölümler renkli olarak görünmektedir. Renkli olan kısımların özgün ifadelerle en baştan yazılması sorunu çözecektir. Ancak bu aşamada anlam bakımından değişiklik oluşmaması çok önemlidir.
Kabul edilen intihal oranı
Türkiye genelinde genel olarak kabul edilmiş genel geçer bir benzerlik oranı yoktur. Ancak pek çok üniversitede yasal intihal oranı % 20’dir. Üniversitelere ait tez yazım kılavuzunda bu bilgi bulunmakta olup eğer bulunmuyorsa bu konuda danışmandan bilgi almak gerekir.
Yüksek lisans tezinde oran
Yüksek lisans tez çalışmalarında genel olarak %20 ila %40 arasında bir benzerlik oranı kabul edilmektedir. Bazı üniversiteler % 20’nin altında benzerlik oranı isterken bazıları %39’a kadar kabul edebilmektedir. Tezsiz yüksek lisans çalışmalarında da bu oranlar geçerlidir.
Doktora tezi oranı
Yazılmış olan tezin özelliklerine ve kabul şartlarına göre doktora çalışmalarında kabul gören benzerlik oranı %10’a kadar inebilmektedir. Kaynakçanın hariç tutulması veya dâhil edilmesi durumları da üniversiteye göre değişmekte olup oranları etkilemektedir.
İntihal raporu hilesi mümkün mü
Yazılan çalışmadaki benzerliklerin herhangi bir hile ile düşürülmesi gibi bir durumda Turnitin tarafından bu durum tespit edilmektedir. Aynı şekilde diğer bir yazılım olan Ithenticate de bu tür farklılıkları tespit edebilmektedir. Bu konuyla ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayarak intihalle ilgili bilinmesi gerekenler yazısını okuyabilirsiniz.
Veri tabanına kaydetme
Veri tababına kayıt işlemi intihal raporunun %90 ila %100 arasında benzerlik oranı mevcut olduğunu göstermesine yol açmaktadır ve bir tez çalışma sürecinde olabilecek en olumsuz durumlardan biridir. Tez danışmanının kaydetmesi ya da bir tez danışmanlık sitesinde çalışmanın kaydedilmesi sonucunda oran yüksek çıktığında bu ciddi bir durum haline gelebilir çünkü genellikle tezi yeniden yazmak/özgün hale getirmek için yeterli zaman kalmamıştır. Böyle bir durumda yapılması gereken tezin veri tabanından sildirilmesidir. Bu gibi bir risk almamak için veri tabanına kaydedilmeden rapor alabileceğiniz sitemizden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Ücretsiz Turnitin rapor almak için
Sitemizde intihal raporu genel olarak ücretli olarak verilmektedir. Ücretsiz intihal raporu almak isterseniz, sosyal medyada paylaşım yapıp bizi etiketlemeniz halinde yardımcı olabiliriz. Bu konuyla ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayınız.
Öneriler
Son aşamada kötü bir sürprizle karşılaşmamak adına, tezin yazım süreci içinde belli aşamalarda benzerlik raporu alınması önerilir. Bu sayede intihal düzeyi düşük tutulabilir. İntihalle ilgili herhangi bir sorunuz için bizimle doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
Ayrıca tez sürecinde belli başlı belgelerden, e kitaplardan ya da pdf belgelerden kopyalama-yapıştırma yapılmaması önerilir. Aksi halde bu kısımlar doğrudan benzerlik oranını yükseltecektir. Rapor almak için tercih ettiğiniz kişi ve kurumlar konusunda seçici ve titiz davranmanız önerilir. Tezin veritabanına kaydedilmeyeceğinden emin olmalısınız. Bu konuda bizden dilediğiniz zaman destek alabilirsiniz.
İntihal raporu almak için tıklayın
Etiketler: akademik personel, araştırma görevlisi, doktora tezi, intihal oranı kaç olmalı, intihal raporu, intihal raporu nasıl alınır, intihal raporu nasıl düşürülür, intihal raporu nasıl yorumlanır, intihal raporu programı indir, intihal raporu turnitin, intihal raporu yüzdeleri, lisansüstü, tez danışmanı, tez hazırlama merkezi, tez yazım.
intihal raporu nedir
İntihal nasıl olur
intihal tespit için hangi programlar
Ne zaman alınması gerekir
intihal raporu zorunlu mu
Nasıl alınır
Benzerlik oranı yüksek çıkarsa
intihal oranı düşürme
Kabul edilen intihal oranı nedir
Yüksek lisans tezi için oran
Hile yapmak mümkün mü
Veritabanına kayıt
Ücretsiz turnitin rapor almak için Öğrencilere önerimiz
İntihal raporu nedir? İntihal raporu nasıl alınır?
İntihal raporu nedir, ücretsiz intihal raporu var mı, intihal raporunu nereden alabilirim, intihal oranını nasıl düşürürüm, turnitin oranı yüzde kaç olmalıdır? Gibi tüm bu sorular özellikle yüksek lisans tez dönemindeki öğrencilerin aklını kurcalayan soruların başında gelmektedir. Öğrencilerin bir çoğu tezlerini hazırladıktan sonra teslim aşamasında intihal oranının yüksek olması sürpriziyle karşılaşmaktadır. Bu aşamadan sonra onlar için en önemli soru bu intihalin nasıl düşürülebileceği olmaktadır. İntihal Tespit Merkezi olarak temel amacımız hem intihalle mücadele edilmesine katkı sağlamak hem de intihal ve intihal düşürme konularında öğrencileri bilgilendirmektir.
Ücretsiz Turnitin raporu almak için ne yapılmalıdır?
Turnitin raporu en fazla kullanılan benzerlik raporudur. Bu sebeple bu raporun alınması büyük önem taşımaktadır. Ancak Turnitin paralı ve özellikle pahalı bir program olması sebebiyle ulaşımı kolay değildir. Öğrenciler Turnitin programına ya tez danışman hocaları aracılığıyla ulaşabilmektedir. Ya da bizim gibi bu konuda destek veren firmalar aracılığıyla Turnitin raporu alabilmektedir. İntihal Tespit Merkezi olarak cüzi ücretler karşılığında intihal raporu alma ve intihal düşürme hizmetleri sağlıyoruz.
Ücretsiz Turnitin raporu almak isterseniz sitemizin instagram hesabını takip edip kendi hesabınızdan da reklamımızı yapmanızı rica ediyoruz. Bu şekilde yapan kişilere intihal raporunu ücretsiz olarak veriyoruz.
İntihal sorunu ile uğramamak için öğrencilere önerilerimiz;
Tez çalışmanız devam ederken de ara sıra intihalinizi kontrol ettirin. Çalışmanın sonuna gelene kadar beklemeyin ki kötü bir sürprizle en son karşılaşmayın, intihal oranınızı sürekli bilerek ilerleyin.
Kesinlikle kopyala yapıştır yapmayın.
Tezinizi ya da başka bir akademik çalışmanızı bilmediğiniz güvenilir olmayan yerlere yollayıp intihal raporu almayın. (Bu durumda tezinizin elden gitmesi gibi büyük bir risk söz konusu)
Tez çalışmanızı online ve ücretsiz intihal tarama programlarına sokmayın, bu şekilde teziniz eğer kaydedilirse sonraki sefere ve asıl önemli olan raporunuzu alacağınız zaman intihalinizin çok yüksek çıkabileceğini unutmayın.
İntihal Tespit Merkezi'nin profesyonel ekibinden destek alarak bu sorunu en kolay şekilde çözmenizi öneririz.
İntihal raporu almak için tıklayın
Etiketler: intihal oranı kaç olmalı, intihal raporu, intihal oranı, Turnitin raporu , intihal raporu nasıl düşürülür , lisansüstü , tez, tez kontrol , intihal raporu turnitin, benzerlik raporu , benzerlik oranı , tez savunması ,