İntihal Raporu Nasıl Alınır?
İntihal raporunu nasıl alırım? sorusu özellikle tezini tamamlamış ve teslim aşamasına gelmiş olan öğrenciler tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. Tez süreci tamamlanıp, düzenlemeleri de bitince en önemli ihtiyaç bu tezin intihal oranının bilinmesi olmaktadır. Çünkü bu son aşama aslında belirsizliğin olduğu ve eğer intihal yüksekse yeni bir çalışma sürecinin yeniden başlaması anlamına gelmektedir. İntihal raporu almak ise akademisyenlere belirli kotalarla belirlenmiş bir sistem olduğu için almak her zaman kolay olmamaktadır. İntihal raporu alındığında tüm teziniz detaylı olarak görünür ve nerelerde ne kadar intihal olduğunu göstermektedir. Ayrıca tüm çalışmadaki toplan intihal oranı da raporun en sonunda yer almaktadır. Burada toplam intihal içinde yüzde kaçlık dilimlerin hangi kaynaklardan alındığı da görülmektedir.
Öğrenciler tezlerini tamamladıklarında bazen hepsini kendilerinin yazdıklarını söyleseler dahi beklemedikleri oranda yüksek intihal oranları çıkabilmektedir.
Bunun temel nedeni intihal yapmadan yazım yapılması konusundaki bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple danışman hocalar tarafından yapılan intihal kontrolü sonucunda üniversite tarafından kabul edilen intihal sınırlarının çok üzerinde intihal oranlarıyla karşılaşılması mümkün olabilmektedir.
Pek çok öğrenci intihalin ne olduğunu özellikle yüksek lisans eğitimi sonundaki tez döneminde öğrenmektedir. Bu sebeple olası bir yüksek intihalle karşılaşınca bu intihalin nasıl düşürüleceği konusunda da doğal olarak bilgi sahibi olmamaktadırlar. Bu aşamadan sonra öğrencilerin aklına intihal nedir? intihal yapmadan metin nasıl yazılır?, intihal yüksek çıkınca nasıl düşürülür?, intihalden nasıl kaçınılır? gibi çok sayıda soru gelmektedir.
