top of page
Ara

İntihal Raporu Nasıl Alınır?

İntihal Raporu Nasıl Alınır?

İntihal raporunu nasıl alırım? sorusu özellikle tezini tamamlamış ve teslim aşamasına gelmiş olan öğrenciler tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. Tez süreci tamamlanıp, düzenlemeleri de bitince en önemli ihtiyaç bu tezin intihal oranının bilinmesi olmaktadır. Çünkü bu son aşama aslında belirsizliğin olduğu ve eğer intihal yüksekse yeni bir çalışma sürecinin yeniden başlaması anlamına gelmektedir. İntihal raporu almak ise akademisyenlere belirli kotalarla belirlenmiş bir sistem olduğu için almak her zaman kolay olmamaktadır. İntihal raporu alındığında tüm teziniz detaylı olarak görünür ve nerelerde ne kadar intihal olduğunu göstermektedir. Ayrıca tüm çalışmadaki toplan intihal oranı da raporun en sonunda yer almaktadır. Burada toplam intihal içinde yüzde kaçlık dilimlerin hangi kaynaklardan alındığı da görülmektedir.

Öğrenciler tezlerini tamamladıklarında bazen hepsini kendilerinin yazdıklarını söyleseler dahi beklemedikleri oranda yüksek intihal oranları çıkabilmektedir.

Bunun temel nedeni intihal yapmadan yazım yapılması konusundaki bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple danışman hocalar tarafından yapılan intihal kontrolü sonucunda üniversite tarafından kabul edilen intihal sınırlarının çok üzerinde intihal oranlarıyla karşılaşılması mümkün olabilmektedir.

Pek çok öğrenci intihalin ne olduğunu özellikle yüksek lisans eğitimi sonundaki tez döneminde öğrenmektedir. Bu sebeple olası bir yüksek intihalle karşılaşınca bu intihalin nasıl düşürüleceği konusunda da doğal olarak bilgi sahibi olmamaktadırlar. Bu aşamadan sonra öğrencilerin aklına intihal nedir? intihal yapmadan metin nasıl yazılır?, intihal yüksek çıkınca nasıl düşürülür?, intihalden nasıl kaçınılır? gibi çok sayıda soru gelmektedir.




İntihal Nedir?

İntihal kavramı, bir başkasına ait olan metinden uygun atıf ve kaynak gösterimi yapmadan alıp kullanmak ve kendininmiş gibi göstermektir. Bu aşamadan sonra yapılması gereken üniversitenizi enstitüsü tarafından belirlenen kabul edilebilir intihal sınırını öğrenmeniz gerekmektedir. Pek çok enstitü bu sınırı %20 olarak belirlemiştir. Ancak %10, %15 ya da %20'den fazla intihal oranlarının kabul edildiği enstitüler de bulunmaktadır. Sizin tezinizin intihal % yüzdesi eğer bu sınırın altında herhangi bir sorun olmadan çalışmanızı enstitüye teslim etmeniz mümkündür. Ancak intihal oranınız yüksekse belirlenen sınırın altına indirmeden tezinizi teslim etmeniz ve kabul almanız mümkün değildir.

İntihal raporu nedir?

İntihal raporu ise çalışmaların sadece intihal oranını gösteren bir rapor değildir. Tüm çalışmada nerelerde hangi kaynaklardan alıntı yapıldığı ve bunun yüzde kaç oranında olduğu da dahil detaylı bir intihal raporu sunmaktadır. İntihal raporu alınabilecek çeşitli intihal tespit programları bulunmaktadır. Bunlardan üniversiteler tarafından en yaygın olarak kabul göreni Turnitin intihal programıdır.

İntihal Oranımı Nasıl Düşürebilirim?

İntihali yüksek çıkan öğrencilerin sorduğu bu sorunun cevabı aslında iyi bir intihal raporunda yatmaktadır. Çünkü Turnitin vb. intihal raporlarında tezinizde nerelerde intihal olduğu gösterilmektedir. Bu durumda yapmanız gereken raporda renkli olarak işaretli olan intihalli yerleri özgün ve size ait cümlelerle değiştirip uygun şekilde atıf göstererek düzeltmektir. Bu işlemi yaptıktan sonra yeniden intihal raporu almak gerekmektedir. Tezinizin istediğiniz intihal oranına gelip gelmediğini kontrol etmek, teslim etmeden önce önemlidir.

İntihal düşürme için kaç sayfanın yeniden yazılması gerektiğinin hesaplanması

Diyelim ki elimizde intihali %70 olan bir tez var ve üniversitenizin belirlediği intihal oranı ise %20 olsun. 100 sayfalık bir tez olduğunu varsayalım. Bu durumda tezinizin kaç sayfasını yeniden ve intihalsiz olarak yazdığınızda intihal oranınızın %20nin altına düşeceğini şöyle hesaplayabilirsiniz:

100 sayfalık bir tezde %70 intihal çıktıysa ortalama 70 sayfa intihalli demektir. Yani doğrudan kopyala yapıştır yapılarak yazılmıştır. Ancak enstitünüzün maksimum 20 sayfa intihale müsade etmesi sebebiyle sizin en az 50 sayfa intihal olan yeri silip yeniden ve tamamen intihalsiz olarak (%0 olacak şekilde) yeniden yazmanız gerekmektedir.

Bu şekilde bir hesaplama size intihal düşürme yapmaya başlamadan önce fikir verecektir. Peki intihal düşürme işlemini tamamlayınca yeni intihal oranınızın kontrolü için nasıl intihal raporu alacaksınız?

İntihal raporu veren yerler

Rapor almak için önünüze gelen ilk yerle iletişime geçip intihal raporu almanızı önermiyoruz. Çünkü teziniz sizin için çok önemlidir. Ve intihal raporu almak için tezinizi yollamanız gerektiği için bu yerin güvenilir ve kurumsal olması önem taşımaktadır.

Yoksa intihal raporu alacağım diye tezinizi kendi ellerinizle başkalarına teslim etmiş olabilirsiniz. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için İntihal Tespit Merkezi gibi kurumsal ve adresli çalışan güvenilir yerlerle iletişime geçmeniz oldukça önemlidir.

Ayrıca intihal raporu almak için tezinizin intihal programına sokulması sırasında ilgili programın veri tabanına kaydedilmemesi de gerekmektedir. Yoksa ikinci kez hocanız intihal için kontrol ettiğinde çalışmanızın intihali %100 görünür ve bu da sizin en son isteyeceğiniz şeydir.

Tüm bu sebeplerle gerek intihal raporu almak için gerekse intihal düşürme işlemi için kurumsal yerlerden adresi belli olan yerlerden destek almanızı önermekteyiz.

İntihal nedir

İntihal raporu ne demek

İntihal oranını nasıl düşürebilirim

İntihal raporu veren yerler

Etiketler: intihal nasıl düzeltilir , intihal nedir? , intihal oranı nasıl düşürülür? , intihal programı , intihal raporu , intihal raporu nasıl alınır , turnitin intihal raporu , turnitin intihal raporu nasıl alınır

Son Yazılar

Hepsini Gör

Türk hükümeti, öğrencilerin ve öğretmenlerin akademik makalelerinde intihal tespit etmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış bir intihal programı başlattı. Bu, Türkiye'de kopya çekmeyi azaltmak ve ak

Tez intihal programları, bir tezdeki intihal tespit eden yazılımlardır. Tez intihal programlarının birçok türü vardır. En temel olanlar, iki farklı metinde kullanılan aynı kelimeleri veya cümleleri k

Benzerlik oranı, iki metnin ortak bir kelime dağarcığını paylaşma derecesinin bir ölçüsüdür. Benzerlik oranı, bir makalenin kalitesini ve aynı konudaki diğer makalelerle nasıl karşılaştırıldığını değe

bottom of page