İntihal tespiti için web üzerinde ücretli ve ücretsiz olmak üzere birçok farklı intihal tespit programı bulunmaktadır. Ancak bu programların güvenilirliği tartışmalı olup, resmi olarak kabul edilen birkaç program dışında söz konusu programlar önerilmemektedir. Bunda temel nedenlerden biri, tez çalışmasının ilgili programın veritabanına kaydedilme olasılığıdır. Tez çalışması veritabanına kaydedildiğinde, ikinci defa intihal raporu alınmak istendiğinde intihal oranı oldukça yüksek çıkabilmekte ve bu da ekstra bir çalışma-düzenleme-intihal düşürme sürecine yol açabilmektedir. Günümüzde üniversitelerde en yaygın olarak kullanılan ve en güvenilir olan intihal tespit programlarından biri Turnitin’dir.
İntihal tespit raporu, farklı şekillerde alınabilmektedir:
- Üniversitelerin enstitüleri, tezin yazım süreci bittiğinde intihal raporu verebilmektedir. Genel olarak akademik personelin bu programları kullanabilmek için kullanıcı hesapları bulunmaktadır.
- Bir başka seçenek, tez çalışmasının son defa ya da birden fazla intihale sokulması ve intihal tespiti sağlanması için faaliyet gösteren tez danışmanlık siteleridir. Tez danışmanlık sitelerinde belli ücretler karşılığında çok kısa sürede intihal raporu alınabilmektedir.
- Yine bir başka seçenek ise Turnitin intihal tespit programına doğrudan üye olmaktır. Üyelikle site üzerinden birkaç dakika içinde rapora ulaşılabilmekte olsa da bireysel olarak programın satın alınması oldukça maliyetli olduğu için genellikle bu yöntem tercih edilmemekte, rapor temin eden sitelere başvurulmaktadır.
İntihal tespiti, tez çalışmasının gerek duyulan her aşamasında, talep doğrultusunda yapılabilmektedir. Ancak tez çalışması jüri önüne çıkmadan önce intihal raporunun kesin olarak alınması gerekmektedir.