Benzerlik raporu, iki belgeyi karşılaştıran ve aralarındaki benzerlikleri listeleyen bir belgedir.
Bir benzerlik raporu, intihal tespiti, telif hakkı ihlali tespiti veya diğer herhangi bir yasal ihtilaf türü için kullanılabilmektedir.
Benzerlik raporu, iki farklı yazarın yazı stilini karşılaştırmak için akademik amaçlarla da kullanılabilir.
Belge, iki belge arasında paylaşılan kelimelerin yüzdesinin yanı sıra, cümlelerin yüzde kaçının paylaşıldığını listelemektedir.
—
Benzerlik raporu, iki belgeyi karşılaştıran ve aynı kelimelerin yüzdesini belirleyen bir analiz türüdür. Yüzde ne kadar yüksek olursa, o kadar benzerlik olduğu anlamına gelmektedir.

—
Benzerlik raporu, bir belgedeki tüm yinelenen içeriği listeleyen bir rapordur. SEO sıralamanıza zarar verebilecek yinelenen içeriğiniz olup olmadığını öğrenmenize yardımcı olur.
Benzerlik raporu, yinelenen içeriğin URL'lerini ve sitenizde ne kadarının bulunduğunu da gösterir. Örneğin, sitenizin 100 sayfası varsa ve bunlardan 10'u kopyaysa, bunu raporda gösterecektir.
Benzerlik raporu ile öğrenciler, akademisyenler bir metindeki benzer kopyala-yapıştır yapılmış olan kelime ve cümleleri renkli olarak görebilirler. Hatta tespit edilen bu kopyalanmış içeriklerin hangi metinlerin hangi cümlelerinden kopyalandığını dahi tespit edebilmektedirler. Böylece akademik çalışmalarını teslim öncesinde intihalle ilgili bir sorun yaşamamak için öncesinde benzerlik raporu alınması oldukça faydalıdır. Kendi cümlelerinizle yazdığınızı düşündüğünüz bir cümlede dahi farkında olmadan intihale düşmüş olmanız olasıdır. Bu durumu gidermeden çalışmanızı öğretim üyesine teslim etmeniz halinde intihali yüksek bir çalışma olması sonucunda tüm emekleriniz boşa gidebilecek ve çalışmanız değerlendirmeye alınmayacaktır.
Benzerlik raporu alabilmek için çeşitli intihal tespit programları kullanılmaktadır. Bu programların bazıları online internet sitelerinde ücretsiz intihal raporu hizmeti veren yazılımlardır. Bu yazılımları kullanarak intihalinizle ilgili mutlaka bir sonuç elde edersiniz. Ancak bu sonuçların resmi bir geçerliliği olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Resmi geçerliliği olan bir benzerlik raporu almak istiyorsanız Turnitin programından alınan intihal raporlarını kullanmanız ve geçerli bir benzerlik raporuna sahip olmanız gerekmektedir.
Online ve ücretsiz benzerlik raporu veren programlara, tez, ödev ya da proje gibi önemli belgelerinizi yüklemenizin bir riski de beraberinde getirdiğini unutmamalısınız. Eğer bu metniniz internet arşivine, veri tabanına bu program tarafından yüklenirse, sonraki tüm yüklemelerinizde artık kendi çalışmanız sizin için intihalli bir çalışma olarak gözükecektir. Bu riski almak yerine üniversiteler ve resmi kurumlar tarafından geçerli ve güvenilirliği tartışmasız olan Turnitin intihal programından alınan benzerlik raporuyla çalışmanız gerçek intihal ve benzerlik oranını detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Benzerlik raporu almak istiyorsanız bizimle iletişime geçerek kısa sürede Turnitin benzerlik raporunuzu alabilirsiniz.