Benzerlik oranı ister bir cümle ister bütün bir kitap olsun, herhangi iki metin parçası iç in hesaplanabilir. Aynı dilde olmayan iki belge için benzerlik oranını bulma da mümkündür.
—
Son yıllarda benzerlik oranı bulma üzerine çok sayıda araştırma yapılmıştır. İki görüntünün birbirine ne kadar benzer olduğunun bir ölçüsüdür.
İlk adım, bir görüntüdeki piksel yoğunluklarının bir tablosu olan her görüntü için histogramı hesaplamaktır. İkinci adım, histogramlarını bölerek ve ardından bu yüzdeyi alarak ve %100'e bölerek görüntüler arasındaki ortak piksel yüzdesini bulmaktır.
Son adım, bu sayıyı alıp %100 ile çarparak benzerlik oranını hesaplamaktır.
—
Benzerlik oranı, iki görüntünün ne kadar benzer olduğunun bir ölçüsüdür. Benzerlik oranını hesaplamak için aşağıdaki denklemi kullanmanız gerekecektir:
benzerlik oranı = (her iki resimde eşleşen piksel sayısı) / (her iki resimdeki toplam piksel sayısı)
Örneğin, ilk görüntü 100 piksele ve ikinci görüntü 50 piksele sahipse, benzerlik oranı 2'dir.
—
Benzerlik oranı, iki şeyi karşılaştırmanın bir yoludur. Örneğin, iki resim veya iki kitap arasındaki benzerlikleri karşılaştırmak için kullanılabilir. Benzerlik oranını hesaplamanın bir yolu, paylaşılan kelime sayısını her iki metindeki toplam kelime sayısına bölmektir.
—
Turnitin sisteminin benzerlik oranları kesin değildir. Bunun nedeni, sistemin her belgenin benzersizliğini dikkate almamasıdır. Bu benzerlik oranını azaltmak ve daha doğru hale getirmek için kullanılabilecek birçok yöntem vardır. Bu yöntemler şunları içerir:
-farklı bir veri tabanı kullanmak
-farklı bir algoritma kullanarak
-birden fazla veri tabanı kullanmak
-Algoritmaya yeni bir özellik ekleme
—
Benzerlik oranı, bir denemedeki diğer denemelerdeki kelimelerle aynı olan toplam kelime sayısının yüzdesidir. Benzerlik oranı, eşleşen kelime sayısının bir denemedeki kelime sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Yüzde ne kadar yüksekse, birinin başka birinin çalışmasını kopyalayıp kendi eseriymiş gibi göndermesi daha olasıdır.
Bu benzerlik oranını azaltmak ve makalenizi benzersiz kılmak için birçok yöntem vardır:
- Ortak kelimelerin eş anlamlılarını kullanın
- Ortak kelimeler için daha az yaygın eş anlamlılar kullanın
- Bazı ifadeleri başkalarıyla değiştirin
- Farklı cümle yapısı ve gramer kalıpları kullanın
—
Benzerlik oranını azaltmak için birçok yöntem vardır. Bunlardan biri intihal tespit yazılımı kullanmaktır. Turnitin, Plagiarism Checker ve Grammarly gibi bu amaç için kullanılabilecek birçok çevrimiçi araç vardır.
Başka bir yöntem, metni manuel olarak düzenlemek ve benzersiz kılmaktır. Bu yöntem çok zaman alacaktır ancak benzerlik oranlarını düşürmede etkilidir.
Siz de akademik çalışmanızın intihal tespitinin yapılması için bizimle iletişime geçebilirsiniz.