Benzerlik oranı, iki metin dizisi arasındaki benzerliği ölçmek için kullanılan bir ölçüdür. Her iki dizideki eşleşme sayısı toplam kelime sayısına bölünerek hesaplanabilir.
Bu metriği hesaplamak için önce iki metne ihtiyacımız var. Ne kadar çok metnimiz olursa, içlerinde eşleşme olma şansı o kadar yüksek olur. Bu, her biri 100 kelimeden oluşan iki metnimiz varsa, aralarında 50 olası eşleşme olacağı anlamına gelir. Her biri 100 kelimeden oluşan üç metnimiz varsa, aralarında 150 olası eşleşme olacaktır.
—
Benzerlik oranı, bir pasajda bulunan ve başka bir pasajda bulunan kelimelerin yüzdesidir.
Benzerlik oranı, intihal için mükemmel bir ölçü değildir, ancak iki metinde ne kadar örtüşme olduğuna dair iyi bir gösterge sağlar.
—
Benzerlik oranı ne kadar yüksekse, metinlerin birbiriyle ilişkili olma olasılığı o kadar yüksektir.
%100 benzerlik oranı, metinlerin aynı olduğu anlamına gelir. %50'lik bir benzerlik oranı, ilgili veya ilişkisiz olma konusunda eşit şansa sahip oldukları anlamına gelir.
—
İntihal kontrol sistemi, bir belgede intihal edilmiş içeriği arayan ve benzerliği belirlemek için bunu diğer belgelerle karşılaştıran otomatik bir araçtır. Turnitin böyle bir intihal kontrol sistemidir.
Turnitin ‘in benzerlik oranları bir dizi algoritma kullanılarak hesaplanır. Bu algoritmalar, eşleşen kelimelerin sayısına, cümle kalıplarına, dilbilgisine, noktalama işaretlerine ve cümle uzunluğuna dayanmaktadır. Minimum benzerlik oranı %15 olarak belirlenmiştir ancak bu, belirli bir kurum veya sınıfın ihtiyaçlarına göre ayarlanabilir.
Bununla birlikte, bu benzerlik oranı, daha fazla eşleşmenin bulunması ve dolayısıyla yanlış pozitiflerin yüzdesinin düşürülmesi için turnitin'deki ayarlarda ince ayar yaparak düşürülebilir.
—
Turnitin benzerlik oranı, bir öğrencinin ödevinin turnitin veri tabanındaki ödevlere ne kadar benzer olduğunun bir ölçüsüdür. Benzerlik oranı ne kadar düşükse, bir kağıdın turnitin tarafından intihal olarak algılanması o kadar az olasıdır.
Bazı öğrenciler çeşitli nedenlerle benzerlik oranlarını düşürmek isteyebilirler. Örneğin, intihal ile suçlanmışlarsa ve makalelerinin başka bir kaynaktan kopyalanmadığını kanıtlamak istiyorlarsa. Veya daha önce hakkında kapsamlı bir şekilde yazılmış bir konu hakkında yazıyorlarsa.
Muhtemel çözüme kavuşmak için;
-Aynı konudaki diğer makalelerde bulunanlardan farklı kelimeler ve ifadeler kullanın
- Bilgilerinizi nereden aldığınızı göstermek için alıntılar ve alıntılar ekleyin
Siz de akademik çalışmanızın intihal tespitinin yapılması için bizimle iletişime geçebilirsiniz.