Kitap kaynakça gösterme, makale veya tez yazarken APA formatına göre yapılan bir düzenlemedir. Metin içinde kaynak gösterdiğiniz kitabı muhakkak kaynakçada tam künye bilgisi ile vermelisiniz. Kitap kaynakça göstermenin adımları şöyledir;
Adım 1: Word üzerinde ‘’Başvurular’’ yazan yere ve ardından aşağıdaki görselde işaretlenmiş olan ‘’Alıntı Ekle’’ kısmına tıklayın.
Adım 2: Bu aşamadan sonrası basit çünkü direkt atıf yaptığınız kitabın künye bilgisini girmiş olacaksınız. Alıntı ekle bölümüne tıkladıktan sonra karşınıza ‘’Yeni Kaynak Ekle’’ yazısı çıkacaktır.
Adım 3: Yeni Kaynak Ekle bölümüne tıklayın.
Adım 4: Açılan sayfada, aşağıdaki görselde gösterildiği gibi ilgili kitabın künyesini ekleyebileceğiniz bölümlerin olduğunu göreceksiniz.
Adım 5: Kaynak türü kısmını ‘’kitap’’ olarak seçin. Yazar yazan bölümün yanındaki düzenle ibaresine basın. Atıf yaptığınız kitabın yazarının künyesini girin. Soyadı ve Adı yazan kısmı düzenlerken yazarın soyadının ve adının tamamını yazmaya özen gösterin.
Adım 6: Ekle dediğinizde kaynağınızın yazarının künyesini hazırlamış olursunuz. İlgili kitaba dair diğer bilgileri de resimdeki gibi doldurun. Kitap adının baş harflerini muhakkak büyük yazın.
Adım 7: En son ‘’Tamam’’ bölümüne bastığınızda kaynağınız metin içine eklenmiş olur. Bu alıntıyı kaynakçanızda görüntülemek için ‘’Alıntı Ekle’’ bölümünün yanındaki ‘’Kaynakça’’ yazan yere tıklayın. En altta ‘’Kaynakça Ekle’’ yazısını göreceksiniz. O bölüme bastığınız anda metninize kaynakçanız aşağıdaki gibi eklenmiş olur.
Dadak, G. (2023). Yeni Medyanın Günümüzdeki Rolü. İstanbul : A Yayınları.
Keşfedin: Tez Kaynakçada Nasıl Gösterilir?
İki Yazarlı Kitap Kaynakçada Nasıl Gösterilir?
İki yazarlı kitap, kaynakçada APA formatına uygun biçimde gösterilir. Eğer metin içinde iki yazarlı bir kaynak gösterilecekse ilk yazarın soy adı ve adının baş harfi yazılır. Bu işlem yapıldıktan sonra ‘’ve’’ ibaresi eklenerek diğer yazarın künye bilgisi verilir. İşte iki yazarlı kitabın kaynakçada gösteriminin adımları;
- İlk yazarın soy adı ve adı yazılır. İlk yazarın künyesi verildikten sonra ‘’ve’’ ibaresi koyulur ardından diğer yazarın künye bilgisi eklenir.
- Yazar künyesi verildikten sonra kitabın yayım yılı yazılır.
- Kitabın tam adı, baş harfleri büyük olacak şekilde kaynakçada belirtilir.
- Kitabın yayımlandığı yayınevinin bağlı bulunduğu şehir bilgisi eklenir.
- Kitabın yayınevi adı yazılır. İki yazarlı kitabın kaynakçada gösteriminin örneği aşağıdaki gibidir:
Çeviri Kitap Kaynak Gösterme
Çeviri kitap kaynak gösterme, çevirmenin isminin baş harfi ve soyadının tamamı yazılarak yapılır. Çeviri kitabı kaynakçada gösterirken şu adımları izlemeniz gerekir;
- Kitabın yazarının soyadı ve adı künyesine yer verilir. Kitabın yayım yılı eklenir.
- Kitabın adı baş harfleri büyük olacak şekilde yazılır.
- Parantez açılır ve çevirmenin soyadı tam bir şekilde belirtilir. Virgül konarak çevirmenin adı da parantez içine yazılır ve parantez kapatılır.
- Kitabın basıldığı yayınevinin bulunduğu lokasyon bilgisi verilir ve yayınevi adı yazılır. Çeviri kitap kaynak göstermenin tam örneği şöyledir;
İlgili İçerik: Ders Notları Kaynakçada Nasıl Gösterilir?
Çok Yazarlı Kitap Kaynakça Gösterme
Çok yazarlı kitap kaynakça gösterme, APA formatına göre yapılır. Tez yazıyorsanız, üniversitenizin tez yazım kurallarını okuyarak kaynakçanızı düzenlemeniz iyi olur. Çünkü her üniversitede çok yazarlı kitabın gösterimi değişebilir. Çok yazarlı kitap kaynakça gösterimi şöyle yapılır;
- Çok yazarlı kaynakta atıf verirken kitabın üstünde hangi yazarın adı ilk olarak başladıysa, o yazarın künye bilgileriyle kaynak yazımına başlanır.
- Kitabın yayım yılı eklenir ve adı tüm harfler büyük başlayacak şekilde yazılır.
- Kitabın basıldığı şehir ve yayınevi adı eklenir.
- Bazı üniversiteler veya yayınevleri çok yazarlı kaynak gösterimini ilk yazarın soy adı ve adı, ‘’vd.’’ şeklinde de kabul eder. Çok yazarlı kitap kaynakça gösterimine her iki şekilde de şöyle örnek verilebilir:
Kitap Bölümüne Atıf Nasıl Yapılır?
Kitap bölümüne atıf, editörlü kitap olduğu bilgisi verilerek yapılır. Kitap bölümü atıfı yaparken, bölümün yazarının künye bilgisi verilir. Kitap bölümünün adı, sadece ilk harfi büyük olacak şekilde yazılır. Parantez açılır ve Ed: ibaresi konur. Editörün soyadı ve adının baş harfi eklenir, parantez kapatılır. Bölümün bulunduğu asıl kitabın tüm harfleri büyük başlayacak şekilde yazılır. Kitabın yayımlandığı şehir ve yayınevi bilgisi verilir. Kitap bölümünün sayfa sayıları verilir ve atıf tamamlanarak nokta konur.
Keşfedin: İntihal Nedir